Nedenfor kommer det etterhvert matoppskrifter når jeg gidder eller får ånden (ikke Den Hellige) over meg. I folkeopplysningens ånd slår vi nu et slag for det gode kosthold. Alle oppskriftene mine er ikke detaljerte med angivelse av nøyaktige mengder osv. Bruk vett og forstand, eller som det sto i de gamle bibeloversettelser: "med vett som har visdom!"































SPRØ POTETER!
Så er vi i gang med denne elgen igjen. Her steikes koteletter fra i fjor. Bildet er tatt med som innledning til det store spørsmål: hva skal vi servere til? Mangt og meget kan ledsage elgen, men vi fornekter oss ikke ved å si at poteter i en eller annen form må følge med.
Her har vi ingrediensene: Kokte poteter, olje salt og pepper. Ha godt med olje i fatet. Potetene, som er godt skrubbet, kokes møre, men ikke så mye at de går i stykker. De legges i pannen, en liten skive av skallet på toppen kan tas av, og med en potetmoser el.l. presses potetene ned til de nesten går i stykker. Så dynkes de rikelig med olivenolje, saltes, gjerne med maldonsalt, pepres fra kvern, og overstrøs med rosmarin eller annet krydder du liker.
Settes i ovnen på rundt 230 grader i 20-25 minutter til de får en gyllen farge. Så er det bare å servere. Beregn gjerne litt ekstra når du lager dette. Det går fort unna og smaker nydelig!
Og her er en lenge etterlengtet oppdatering på kjøkkenet - en steinmorter. Jeg brukte i mange år en av messing, men dette er noe annet, den maler krydderet så fint du vil og frigjør en duft og en smak du ikke visste fantes i krydderet.
RUSSISKE ERTER, eller oversatt til fransk: PETITS POIS RUSSES. Dette er et tilbehør til vilt og egentlig alle kjøttretter og som er kjent av folk som har vokst opp i møblerte hjem. De kom til Norge gjennom Pomorhandelen med Russland og de har for det meste gått ut av dagligvarehandelen. Industrielt er det en langvarig og dermed kostbar prosess. Men fortvil ikke. De kan lages hjemme på kjøkkenet, men den beslaglegger steikovnen i minst tre døgn.
Her er ingrediensene: 7 pakker frosne små selskapserter. De fyller akkurat opp en langpanne. 1 kg sukker og to liter vann. Har også prøvd med litt honning i tillegg, hehe, ut fra regelen: Står det sukker, les honning!
Så kokes opp to liter vann og ett kilo sukker. Når det fosskoker has de såvidt tinte ertene oppi. La det koke opp og koke i fire-fem minutter.
Ertene siles godt av -
-- og legges i langpannen. Hvis langpannen ser ut som om den kunne trenge metallskrubb eller vinkelsliper, legges bare et lag aluminiumsfolie i først!
Temperaturen i steikovnen settes på ca 70-80 grader. Ikke mere. Bruk et steketermometer som viser korrekt. Sjekk det du har brukt i 30 år i kokende vann om det viser ca 100 grader. Sett en kork i dørkanten så ertene får tørke.
Etter tre døgn kan du sjekke, hehe, man sjekker gjerne daglig, men tre døgn må det være. Er ertene fortsatt ganske grønne, kjøres temperaturen opp i noe over 100 grader, men da må du passe på. Når ønsket brunfarge er der kan du ta dem ut og la dem avkjøle. Så kan de lagres i hundre år!

Når de skal spises er 125 gram passende til fire personer. 125 gram legges i 5dl vann i fem timer eller mer. Så kokes de sakte i samme vann under lokk i en time. Lokket tas av og ertene kokes omtrent tørre. Pass på på slutten så de ikke brenner i kjelen. Så settes to spiseskjeer smør og en teskje sukker til. Saltes etter smak og serveres. Bon apetit avec petits pois russes. Takk til min gamle klassekamerat Knut Reintz som bor i Frankrike for hans språkbistand!
Dessuten noen tips stjålet fra nettet: Tilsettes saften av en halv sitron før servering gir dette en frisk smak.
En spennende smaksvariant får du ved å tilsette ½ dl. Sherry mot slutten av koketiden.
Russiske Erter serveres varme på tallerken eller blandes i viltsaus eller viltgryte. Forsøk med 3 toppete spiseskjeer til ½ liter saus eller gryterett.
Ertene kan kokes på forhånd uten sukker og smør, og fryses i porsjoner. Tilsett sukker, smør og litt vann ved oppvarming i kjele eller mikrobølgeovn.
BRUUNS TORSKEEVANGELIUM!
"Bruuns torskeevangelium" er en forbedret utgave av Fredriksens og lages slik: Poteter skrelles og skives. Man steker bacon, paprika og løk, samt biter av torskefilet som er godt melet og stekt i smør! For litt jevnere saus, kan grønnsakene meles litt under steking. Også: 2-3 (eller flere) finhakkede hvitløksfedd! Alt legges lagvis i kjelen med potet i bunnen, så fisk, bacon og paprika og løk. Det saltes og pepres forsiktig etterhvert. Så potetskiver igjen osv. Til slutt helles på rømme pisket ut i vann. Jo mer rømme, jo bedre, hehe. Putres på svak varme med lokk i 20-30 min. Flg med, det kommer mere, bl.a.fiskekaker (med fisk!), samt kylling ala Bruun. Pluss Glace comme ma mere!
OG HER KOMMER RYPEMIDDAGEN 28. JAN 07!
Stakkars her ligg ho. Veldig død med lukkede øyne. Jaja, hun og de andre ble fangstet (høres bedre ut enn skutt!) sørøst i Iesjavvre midt på vidda i fjør høst. God mat er det, som vi skal se.
Kjære barbarer! Det vil si dere som koker rypene i 2-3 timer? Jaja, jeg skal være enig i at rypa blir mør på den måten, men all rypesmaken forsvant i sausen! Men dette tilhører det gamle regime. Ryper må enten stekes (brystene altså) i to minutter på hver side, ikke mer. Eller de må kokes (gjerne hele) i to timer i sausen så kjøttet løsner fra benene. Alt imellom der blir tørt og hardt. Her er min: (det nye tominuttersregime)
Rypa ribbes over brystene som skjæres pent ut. Fint å få med så mye som mulig av skinnet på brystene og lårene. Her ligger brystene og lårene ferdig utskåret. De skal behandles til slutt og settes til side.
Resten flåes, knekkes godt opp og sammen med innmat (tøm magen godt for stein) brunes i jerngryte.Has på vann så det dekker godt. Til to ryper bruker jeg en liter vann, så blir det saus til bikkja også. Kokes i en time eller så med lokk. Siles og kokes inn etter ønske. Den litt innkokte kraften tilsettes rømme evt fløte, ikommes ekte geitost, knuste einerbær og kokes passe tykk, så smaksettes evt salt/pepper. Nu har vi saus ! Rypebrystene kan evt vikles inn i et passe flak birkebeinerskinke. Brystene stekes i smør på middels/god varme i TO MINUTTER på hver side i SMØR. (Om brystene er viklet inn i birkebeinerskinke: to og et halvt minutt på hver side) To bryst pro persona. Etter ett minutt stekes også lårene, slik at de får et halvt minutt på hver side. Saltes og pepres. Også grønnsakene etter ønske.
Det er ingenting som slår mandelpoteter. De skrelles og kokes, men om man ønsker, kan det gjøre på denne måten: små poteter skrelles og råstekes i mye olje og smør (så det flyter litt). Når de nesten er ferdigstekt, settes varmen godt ned og en stor skje honning has oppå oljen/smøret. Honningen skummer opp og potetene rulles i dette og samler opp honningskummet. Dette kan syde og rulles i flere minutter. Om varmen er for hard karamelliseres honningen for kraftig. Potetene blir lys brune og legges opp på tallerkener i sin tid.
Så er det hele klart. Med levende lys. Rødvinen Chateau Lamargue koster rundt 90 kr og ypperlig! Godt kjøp. Nu kaster vi alle dannede hemninger over bord og moser potetene i sausen med stor lyst. Jeg har planer om også å la spiseskje inngå i bestikket.
FISKEKAKER
Da jeg så en plakat på fiskebilen, hvor det ble annonsert: Fiskekaker med fisk!, fant jeg ut at her var det best å ta saken i egne hender.
Her er noe av fangsten den 5. februar 07. Det er bare å skjerpe knivene og gå i gang med fileteringen. Torskene kan man lettsalte eller fryse fersk. Slikt kan man lage torskeevangelium av!
Fiskekaker lages altså hovedsakelig av fisk, om noen skulle være i tvil. Når man har laget fiskekaker, i likhet med andre matoppskrifter, 500 ganger, begynner man å kunne det.
Fiskefilet, helst hyse (kolje også kallet) eller brosme, men også annen hvitfisk fileteres. Pass på å fjerne de bena som ligger på rekke inni fileten mellom buken og ryggen. Skylles lett, men må ikke legges i vann. Da forsvinner mye av fiskelimet. Selv bruker jeg en foodprosessor, eller som den kalles her i heimen: Foodprofessor! Til en porsjon som passer i en stekeomgang, brukes 500 g fisk.
Her er ingrediensene:
500 g fisk, 1/4 løk oppkuttet, 1-2 hakkede hvitløksfedd, 1 egg, en strøken ss potetmel, 1 toppet teskje salt, en halv teskje svart pepper, og ca 2 dl melk.
Diskusjonen med Fredriksen har tildels vært høyrøstet hvorvidt man skulle spe med melk eller vann. Jeg var vanntilhenger, men har nu gitt meg. Melk er ok! (Selv om melk er for kalver og små barn)
De store kokker refererer ofte til sin mor, så også jeg. Hun stekte alltid i smør, ekte smør. Pater Pollestad sverger også til smør ved all steking. Noen sverger til Melange. Da kan man ha sterkere varme på, men ingenting slår smør. Da må man riktignok passe varmen litt bedre så den ikke blir for høy. På en stor plate som går til 6, bruker jeg mellom 2 og 3. Men enhver får finne ut selv.
Først kjøres fisken, salt, pepper, løk og hvitløk sammen i professoren, så settes til egg og deretter potetmel. Til slutt, etter et minutts kjøring ca, alt etter hvor grov man vil ha den, spes med melk, inntil den går sammen. Det er tydelig å se når den slutter å klumpe og blir en jevn masse. Så er det lurt å ha et glass med vann som skeia kan dyppes i for hver kake som legges på panna. Da slipper deigen lettere. Jernpanne! Og altså smør! Jeg lager helst store kaker.
ITALIENSK PAI!: Her ser dere butterdeig (!) kjevlet lang, med pålagt stekt kjøttdeig med krydder, stekt hakket løk og paprika, skiver med tomat og ost oppå der, her halvvegs lagt på. 225 grader i 10-15 min. Kanskje litt mer. Bør ha god undervarme. Nederst i ovnen. Spist i dag! Kombi av wienerbrød og pizza!
Så var det bare å sette seg til bordet!
Skriver 27. mars. Her ser dere middagen for noen dager siden:
FISKEGRATENG SOM MIN MOR LAGDE DEN!

Tykk hvit saus lages, ikommes ferske fiskefileter uten ben og skinn, haha!, røres rundt til fisken begynner å gå fra hverandre. Taes av platen, kokt makaroni tilsettes samt 3-4 egg, røres godt og det hele smaksettes med salt og pepper pluss revet muskatnøtt. Helles i smurt form og strøs med kavringstrø. Stekes nede i ovnen i en time på 200 grader. (Om du har flere egg i, blir den enda bedre.)
REINSDYRINDREFILET!
Så var det tid for en av de store middager. Bare en enkelt rett denne gang. Søstra fra Oslo er på besøk nu i jula 2007 og man vil jo gjerne imponere litt. Reinsdyrindrefilet! Det enkleste er å snakke med en same som har rein. I slaktetida i desember lar det seg gjøre. Men det koster. Her ligger filetene og godgjør seg i smør. Ikke noe annet. Middels varme.
Mandelpotetene skrubbes og kuttes i skiver. Råstekes med skall! Her er det vel best å bruke olje. Champignon stekes, fortsatt i smør, til de brunes svakt. Helt til slutt tillages fersk asparges: Stilken kuttes nederst. Aspargesen has i fosskokende vann og kokes i 4 minutter, siles lynraskt av og has i kaldt vann i noen sekunder, før de legges på tallerkenen. Da er de passe sprø og fortsatt varme.
Så er det bare å skjære fileten opp i passe biter og legge på tallerkenen. Sausen kan lages meget enkelt. Litt smør brunes og en ss hvetemel has i. Brunes lett og spes med litt vann og en buljongterning. Deretter fløte/rømme, geitost, litt Norzola eller annen blåmuggost og evt litt sukkerkulør. Smakes med salt og pepper. Panna kokes ut med ørlite vann og has i sausen, mens filtene hviler. Jaja, dette ble litt hulter til bulter, men man må tenke rekkefølge så alt blir ferdig samtidig.