"TA BARNET OG DETS MOR OG FLY TIL EGYPT!!!!!


Folkeliv langs Nilen Ja, så sto det å lese i Matteus evangelium. Dette syntes jeg var en god ide, så jeg tok både barnet, riktignok er han over 20 år, og dets mor og fløy (!) til Egypt. Vi kom til flyplassen i Hurghada ved Rødehavet og busset videre til Luxor ved Nilen, der vi ble innkvartert i en turistbåt som vel kunne romme ca 150 passasjerer. Og denne var ikke av de største. Her ser vi utsynet langs Nilen, et helt typisk syn som vi så i 5 dager. Ellers var Egypterne et gjennom vennlig folkeslag, selv om gateselgerne kunne være riktig pågående. Et tips til reisende: Om de spør hvor du er fra, er det for å legge opp salgsstrategien. Svar: Iceland! Da blir de forvirret.

Kanskje det var her ved stranden Moses drev i land i sin lille sivkurv?Så reiste vi ut og så på templer. Dette er fronten på Edfu-templet. Vanvittig størrelse. Man kan ved inngangen såvidt skimte et hode av en steinfalk som er på størrelse med en voksen mann. Og bak veggen gikk templet over 100 meter bakover. Skikkelig gigantomani. Men arkitekturen skulle visstnok gjøre at solen på visse tidspunkt kunne skinne helt inn i det aller helligste. Vår guide, som forøvrig holdt på med en doktorgrad i et egyptologisk emne, gjorde et nummer av det uforståelige at kvinneskikkelsen til venstre for unngangen var større en den på høyresiden. Hun mente de hadde bommet på målestokken under uthugningen. Aldri i verden, sa jeg, ikke de gutta der!


Guide Pia utkledd som KleopatraSå var det fest ombord hvor man skulle kle seg ut i Egyptiske klær. Vi så ganske fantastiske ut. Jeg hadde valgt meg en dyp purpurdrakt, kanskje det nærmeste jeg kommer noe biskoppelig i mitt liv, men guiden overstrålte alle med sin Kleopatraskikkelse. Det var ikke fritt for at ett og annet Cæsarhjerte blant de mannlige banket litt fortere.

Mere kommer om pyramidenes gåte i neste uke. Hold ut! Forøvrig kan dere titte på "Ølets historie!" Boksen var kjøpt i Egypt. Garantert alkoholfritt!