BÅTSIDEN

En av mine sønner spurte en gang hvorfor jeg var så bred over skuldrene (han ymtet riktignok noe om magemålet også) og svaret var enkelt: Fra jeg var 7 år ,rodde jeg hver sommer flere timer hver dag i Tennevik ved Tjeldsundets nordlige utløp. Men det var først i 1976 jeg fikk min egen båt. En ekte nordlandsbåt, saltværing. Den er altså bygd i Salten nord for Saltfjellet. Tradisjonelt bygde man der i furu, siden grana ikke kom seg nordover fjellet. I Rana derimot bygde de i gran. Saltværingen ble noe drygere i formen, bygd for både last og fart. Denne er på 18 fot, dvs 6 meter, og her ser vi fra en av jomfruturene sammen med Helge Nilsen på Stonglandseidet. Det var gjerne sort og hvitt den gang. Båten er omkranset av børs (banken til høyre) og katedral (Stonglandet kirke til venstre).


Helge Nilsen og jeg på en av jomfruturene i 1976I ti år lå båten ved Røykenvik i Randsfjorden og lengtet etter salt vann. Vi trøstet oss med at vikingene seilte mye i ferskvann. Dessuten var det nesten aldri en ærlig vind på denne fjorden (fjord betyr etymologisk et vann man drar over, jfr. ferda) som strekker seg ca 70 km fra Jevnaker i sør til Dokka i nord. Det kunne blåse friskt til man kom midt utpå, så ble det blikkstille. Og han snudde aldri til jeg skulle hjem igjen.

Per Tore i arbeidTiden har satt sine spor. Vår lille nordlandsbåt ble sannsynligvis bygget etter krigen. Den var rigget for sneseil eller gaffelrigg som noen sier. Det kan sees på bildet øverst. Men ripa var ille medfaren og måtte skiftes. Her er Per Tore Fredriksen fra Sørreisa i gang med riparbeidet. Ho blir fin no!

Å segle med båten........Men ingenting er som å heise råseilet. Sneseilet er pensjonert. For de innviede kan vi fortelle at liket var råttent. Oss rinner i hu et dikt av Arvid Hansen (dessverre etter hukommelsen)) "Å tjærrebre båten, de e førr oss værringa, akkurat som å kjæle førr kjærringa. Å segle med båten de e førr oss værringa.......... bæst å hold kjæften, ka trur du kjærringa" Om noen har originalen, tar jeg gjerne i mot korreksjoner.


Snart ferdigOg her ligger båten snart ferdig. Ripa på babord side er ok, og noen ytterbord på styrbord står igjen. Siden vi nu ser bakover blir styrbord til venstre på bildet. Forvirret? Dessuten har vi fått noen nye spant og toftene er forsvarlig festet, siden vi ikke skal på storfiske og ta bort toftene etter behov.


Hva gjør man når man har et passe stort hull i båten nederst ved kjølen? Her kan vi opplyse de uinnviede at hullet er til å slippe vann ut av båten når den har kommet på land. I hullet setter man ellers en kork, og her kom Vinmonopolet oss til hjelp. Med trehandtak!!!!! Og Logo!!!!


Tilbake til hjemmesiden